Toggle offcanvas area
Menu

Met ‘EUDAIMONIA’ leidt Sandra Ruyssinck ons naar puur levensgeluk

Sandra Ruyssinck

FLOOAT in Aalter ontpopt zich steeds meer tot een toonplek waar verfrissend talent de eerste, gedecideerde stappen zet. Leen Vandierendonck mocht er reeds haar werk presenteren en nu is het de beurt aan Sandra Ruyssinck, die verrast met een aantal nieuwe reeksen die voorgoed haar artistieke pad richting geven en, als het van ons afhangt, haar plaats in het kunstlandschap zullen verzekeren.

Sandra Ruyssinck is een duivel-doet-al. Naast haar artistieke praktijk runt ze de sfeervolle B&B ‘Maison Mielou’ in Sint-Amandsberg, verhuurt ze ateliers aan kunstenaars, verdiept ze zich in cryptoart en werkt ze in de coulissen aan een vernieuwend internationaal galerieconcept dat we hier binnenkort nader uit de doeken zullen doen. Maar nu is er dus ‘Eudaimonia’, de expo in een lichtrijke, moderne multifunctionele ruimte langs het kanaal in Aalter, die morgen begint en zal lopen tot 9 mei 2021.

Gelukzaligheid

Wanneer we arriveren is Sandra druk in de weer met fluo spuitbussen. Ze legt de laatste hand aan een muur die als achtergrond moet dienen voor één van haar werken. “Oranje staat voor hoop, roze voor positiviteit en geel voor geluk”, legt ze uit. “Samen vormen ze de basis van deze expo, van het begrip ‘eudaimonia’ dat ik wou uitdrukken. Het staat voor het levensgeluk dat je ervaart als je de juiste keuzes maakt, als je je ‘bliss’ volgt, de flow waarheen het leven je van nature heen stuurt.”

De fluokleuren bevinden zich ook op de reeks werken met de naam ‘LETTING GO OR NOT…’ – een golfbeweging van papier, beschilderd met sumi-inkt en bevestigd op een bamboetak. De fluoverf zit op de achterzijde, die gericht is naar de muur. Het creëert een stralengloed die voor Sandra een symbolische betekenis heeft: “Eerst hing het papier gewoon tegen de muur, maar ik voelde dat het gedurfder mocht, dat het mocht loskomen ervan, zoals een mens loskomt uit zijn comfortzone. En wat is dan het resultaat? Dat je gaat stralen, zoals de gele, oranje of roze verf. De hele reeks ademt de beweging van ‘durven loslaten’ uit. De bamboestok die draagt is een materiaal dat tegelijk heel sterk en buigzaam is – het is ook de stok die je veilig naar de overkant loodst bij een evenwichtsoefening.”

Penseelstrelingen

Een tweede reeks, ‘STROKES’ bestaat uit telkens een duet tussen een penseel en een penseelstreek, in één beweging, één ademstoot ook, licht Sandra toe. De penselen zijn niet zomaar penselen, maar evengoed artefacten, kunstobjecten die Sandra toegewijd heeft samengesteld met bijzonder materiaal: haar eigen haar of dat van haar zonen, veertjes van haar vogels, takjes en grassen die ze ergens oppikte, bijvoorbeeld in de tuin van Musée Rodin. Maar het meest merkwaardige verhaal is dit: ze trok naar een geitenboer om daar een dertigtal sikjes bij de geiten af te knippen, die nu ook in de penselen zijn verwerkt.

Het materiaal bepaalt de penseelstreek, en hierdoor zijn de tekening en het object dat erbij wordt gepresenteerd innig vervlochten. Het levert een zeer pure vorm van kunst op, die natuurlijk doet denken aan de Japanse schilderkunst of Sumi-E, maar Sandra Ruyssinck integreert dit in haar eigen denk- en gevoelssfeer en weeft er een geheel nieuw, hedendaags verhaal mee. Wat ze heeft behouden is het opzet om met zo weinig mogelijk penseelstreken zo veel mogelijk uit te drukken, en het meditatieve aspect. Dit is geen kunstenaar die haar demonen en worstelingen te grabbel gooit, maar iemand die rust zoekt in haar kunst, zaken creëert die haar gelukkig maken, en die in dezelfde beweging ook het publiek tot rust brengt en gelukkig maakt. Voor ons is ze daarom een kunstenaar van de nieuwe tijd, die transformeert en lichter maakt, voor ze uitstuurt naar anderen. Elk werkje is een gift, een kleine dosis gelukzaligheid. Een kunstenares om absoluut op te volgen.

Bron: www.theartcouch.be

www.sandraruyssinck.com

EUDAIMONIA, Sandra Ruyssinck
Flooat, Aalter
24 april tot 9 mei 2021, za & zo 14-18u

1024 1024 Joan
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.