Toggle offcanvas area
Menu

Bart Ramakers na de lockdown, een onverwachte wending

Bart Ramakers - FLOOAT. gallery

De sociale restricties van het laatste anderhalf jaar hebben op veel kunstenaars een louterend effect gehad. Velen konden zich in de eenzame maanden zonder sociale afleiding volop concentreren op hun werk, of nieuwe wendingen hierin uitproberen. Maar er zijn kunstenaars die in hun werkzaamheden in grote mate afhankelijk zijn van andere mensen. Welk effect had deze periode op hen?

In zijn fotografisch werk is Bart Ramakers in regel afhankelijk van een hele ploeg. Internationale modellen, decorbouwers, lichttechnici, kostuummakers, … Op dagen van de fotoshoot lijkt het soms op het sorteercentrum van Amazon twee dagen voor Kerst. Ik overdrijf wat, maar toch.

“Corona heeft mij echt wel gedwongen alles in vraag te stellen”, zegt Bart. “Mijn vertrouwde netwerk van internationale modellen was niet meer beschikbaar, projecten met meerdere mensen waren sowieso onmogelijk, samenwerkingen met collega-kunstenaars moeilijk en vele droomlocaties bleven gesloten. Door het wegvallen van tentoonstellingen kwam er tegelijk een zee van tijd vrij, en die heeft me toegelaten heel nieuwe pistes te verkennen.”

Noodgedwongen ging Bart tewerk met beperkte middelen. Bestaande foto’s herwerken tot een nieuw geheel, of nieuwe beelden maken met slechts een enkel model. Soms plaatste hij zichzelf in het beeld. Het werkte blijkbaar verfrissend: “Terwijl ik in het verleden soms het gevoel had dat ik varieerde op een thema, heb ik nu het gevoel dat ik mijn boodschappen met die beperkter middelen veel veelstemmiger heb leren vertolken, en dat er opnieuw ruimte voor evolutie.” Zelfs nu de maatregelen in jojo-beweging soepeler worden, en hem in staat zouden stellen terug met een volledige ploeg te werken, lijkt hij deze nieuwe wending te willen bestendigen. In zijn projecten voor 2022 zal hij de nadruk leggen op lichtere kleurtoetsen en maatschappelijk relevante thema’s, maar steeds met het vleugje humor en ironie die hem zo kenmerkt.

Het mag niet verbazen dat hij Goethe citeert: “In die Beschränkung zeigt sich erst der Meister.”

De nieuwe reeks werken die eruit voortvloeiden zijn drie weekends lang te ontdekken in FLOOAT in Aalter, een co-working space dat zich meer en meer ontpopt tot een verrassende plek om kunst te ontdekken.

De tentoonstelling van Bart Ramakers “Ouvertures” vindt plaats van 13-28 november, zaterdag en zondag 14:00 – 18:00 bij FLOOAT, Zuidleiestraat 38. 9880 Aalter.

Bron: www.theartcouch.be

Fotos: Bart Ramakers

1200 801 Joan
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.